Organik Bebek Tarhanası Tarifi
Selamlar,
Yine farklı işler peşindeyim :).
Biliyorum siz de benim yazılarımı okuduğunuza göre, az çok benim kafadansınız :). Tahmin ediyorum ki size de "ya bırak bu işleri, nereye kadar dikkat edicen ki?" diyenler vardır çevrenizde. Yani bebeğiniz için titizliğinizi, onun için elinizden geldiğince doğalın, organik olanın peşinden koşuşunuzu saçma bulanlar. Hiç aldırış etmeyin, bir anne olarak sizin iç rahatlığınız en önemlisi...
Ben bana bunu söyleyenlere rahatça şunu diyorum "Gücümün yettiği yere kadar kardeş. Oldu mu?". Daha iyisini yapabiliyorsam, sırf aman yorulurum, aman uyuyamam güzelliğim kaçar diye yavruma doğal olmayan hazır şeyler yediremem. Ama çalışan, yetişemeyen, yada bir şekilde maddi durumu buna elvermeyen insanlar olabilir, bunu anlıyorum.
Her neyse çok konuştum. Bakın şimdi size evde bebeğim için ilk defa yaptığım
full organik tarhananın tarifini vereyim. Piyasada bebeklere özel organik bir tarhanaya rastlamadım, güvenilir bulmadığım sitelerde bişeyler var ama oralardan da almak istemedim. Güvenilir markaların organik tarhanasında da tuz ve salça gibi malzemeler kullanılmış. Ben de dedim ki yine en iyisi evde kendim yapmak. Ve işe koyuldum. Önce bebek tarhanası için internet tarifllerini araştırdım tabi. Sonra da bana en ideal gelen ve besin değeri en yüksek olacak şekilde kendi özel tarifimi ve yöntemimi oluşturdum. Yani bu tarif sadece burda var :).
Malzemeleri nereden temin ettiğimi de paylaşacağım ki daha kolay ulaşabilesiniz.
Malzemeler
1. Yarım kilo tatlı organik kırmızı biber
2. Yarım kilo tatlı organik yeşil biber
3. Yarım kilo organik yeşil mercimek
4. Yarım kilo organik nohut
5. 1 kilo organik domates
6. 3-4 tane organik soğan
7. 1 kilo ev yapımı süzme yoğurt
8. Yarım demet organik maydonoz, yarım demet organik dereotu, yarım demet organik nane
9. 150 -200 gram organik ıspanak (2-3 büyük kök kadar)
10. 3-4 tane orta boy organik havuç
11. 3-4 kilo organik tam buğday unu
Şimdi hanımlar şunu söyleyeyim, ben bu tarhanayı Ekim ayında yapıyorum ve mevsime uygun sebzeleri tercih ettim. Domates ve biberler ekim olmasına rağmen tarla ürünü bundan aldığım yerle görüşerek emin oldum. Öyle olmasa zaten bu işe hiç girişemezdim. Yani mevsim sebzelerini kullanmanız çok önemli. Kulllanacağınız bazı yan malzemeler bulamadığınız için organik olamayabilir, sorun etmeyin. Ana malzemeler daha mühim diye düşünüyorum.
Ben sebzelerin bir kısmını tazedirekt.com üzerinden internetten getirttim, bir kısmını Real organik sebze/meyve reyonundan kendim satın aldım. Yoğurdumu evde, sütçüden aldığım sütle kendim mayalıyorum. Un, nohut ve mercimeğe de yine Real yada Migros gibi marketlerden veya internetten ulaşıp satın alabilirsiniz. Ama şunu söyleyeyim, un konusunda sıklıkla sıkıntı yaşıyorum. Mevsimden midir, organik olduğundan mıdır nedir, böcekli yada kurtlu çıkıyor unlar. Ben de artık aldığım her unu sonuna kadar eleyerek kullanıyorum korkudan. Bu yüzden size tavsiyem ununuzu ya önceden temin edip eleyip bakın ki son anda sizi sıkıntıya sokmasın yada evinize yakın bir marketten almayı tercih edin ki bişey olursa hızlıca değiştirme şansınız olsun.
Yapılışı
Ben hiç bir vitamin kaybı olmaması için nohut ve mercimek dışındaki sebzeleri buharda pişirmeyi ve inceltme aşaması dahil hiç bir aşamada rondo/ blender kullanmamayı tercih ettim.
1. Nohut ve mercimekleri 3 saat kadar ıslattım (daha uzun süre ıslatılması önerilmiyor).
2. Islatmış olduğum nohut ve mercimekleri ayrı ayrı düdüklü tencerede pişirdim ve soğuması için beklemeye aldım.
3. Bu arada daha önceden kabuklarını soyup seramik bıçakla doğrayarak hazırlamış olduğum biberler, havuç, soğanları bir arada; domates, ıspanak, maydonoz, dereotu ve naneleri (kıyılmış olarak) bir arada olmak üzere ayrı ayrı buharda pişirdim ve soğumaya aldım.
4. Nohutları ve mercimekleri öncelikle bulundukları kaplar içinde elimle yoğurdum ve mümkün mertebe ezmeye çalıştım. Ve bu malzemeleri daha sonra süzgeçten geçirdim (Elimin altında kevgir olmadığı için süzgeç kullanmak zorunda kaldım ama siz kevgir kullanabilirsiniz, işiniz kolaylaşacaktır.).
5. Buharda pişirdiğim sebzeleri de süzgeçten geçirdim.
6. Büyük ve derin bir kap içerisinde malzemeleri karıştırdım. Üzerine daha önce süzülmesi için süzgeçte beklettiğim yoğurdu ve 1 kilo kadar unu (azar azar) ekleyerek hamurumu yoğurdum.
7. Yoğurduğum hamurumun üzerini streç filmle kapatıp, ılık tutması için birkaç örtüyle örttüm ve beklemeye aldım.
8. 1. ve 2. gün 5-6 saat arayla ara ara un ilave ederek yoğurdum. Başlangıçta 1 kg unla yoğurduğum hamuruma bu 2 gün boyunca yaklaşık 1,5 kilo daha un ilave ettim. Ve hamurun artık çok hafifçe ele yapışan daha çok poğaça kıvamında bir hamur haline geldi.
9. Havaların serinliğinden dolayı hamurumda henüz gözle görülür bir mayalanma yoktu. Ama endişe etmedim. 2. günün sonuna doğru hamurum mayalandı. Hem de öyle böyle değil, kaplara sığmıyordu maşallah :).
10. Artık un ilavesi yapmadan, hamuru kabardıkça yoğurarak +1 gün daha beklettim. Ben tarhanamın fazla ekşi olmasını istemediğim için toplamda 3 günlük bekleme süresinin ardından, hamurumu iri ancak ince parçalar halinde kuruması için serdim. Bu aşamada hamurumun misler gibi ve tatlı-hafif ekşi bir kokusu vardı.
11. Ekim ayı olduğu için ve kurutma esnasında bolca havanın azizliğine uğradığım için, bir süre sonra fırından faydalanmak zorunda kaldım. Dolayısıyla beni en çok zorlayan aşama "kurutma" oldu. Valla bu yüzden size tavsiyem, havaların ılık yada sıcak olduğu bir zamanı kollayın tarhana yapmak için. Bu konuda ben hırsıma yenik düştüm çünkü. Düşünsenize, ben hamur kurutucam ama dışarda rüzgar, yağmur, fırtına :)
12. Herneyse, işte sonunda ufalaya ufalaya elde ettiğim organik tarhanam... O kadar uğraşıya değdi bence. Sonuçta hem bebeğime uygun, hem inanılmaz besleyici ve de organik bir tarhana elde ettim.
11. Ekim ayı olduğu için ve kurutma esnasında bolca havanın azizliğine uğradığım için, bir süre sonra fırından faydalanmak zorunda kaldım. Dolayısıyla beni en çok zorlayan aşama "kurutma" oldu. Valla bu yüzden size tavsiyem, havaların ılık yada sıcak olduğu bir zamanı kollayın tarhana yapmak için. Bu konuda ben hırsıma yenik düştüm çünkü. Düşünsenize, ben hamur kurutucam ama dışarda rüzgar, yağmur, fırtına :)
12. Herneyse, işte sonunda ufalaya ufalaya elde ettiğim organik tarhanam... O kadar uğraşıya değdi bence. Sonuçta hem bebeğime uygun, hem inanılmaz besleyici ve de organik bir tarhana elde ettim.
Gerçekten organik ve içerisinde çok besleyici besinler bulunduğu için diğer tarhanalara göre rengi daha koyu ve kokusu buradan anlatamayacağım kadar muhteşem...
çok beğendim
YanıtlaSilMerhaba bu tarife gore taptim ama eksi oldu tarhanam. Cok uzugunum su an cok ugrastim ����
YanıtlaSilMerhabalar. Açıkçası benim tarhanamda böyle bir ekşilik oluşmadı. Ben hamuru 3 gün bekletmiştim. Siz daha uzun beklettiniz yahut çok sıcak ortamda uzun süre durduysa böyle bir durum oluşmuş olabilir tahminimce.
SilMerhaba benim bebeğimin domates alerjisi var koymasam olur mu
YanıtlaSilMerhaba. Bence domates kullanmadan da yapılabilir. Tarhananın içine mevsimine göre değişik sebzeler koyabiliyoruz, bu nedenle herhangi bir sebzeyi çıkarmak da sorun olmaz diye düşünüyorum. Sadece yaparken un miktarını ona göre ayarlamak lazım çünkü domates sulu bir malzeme. Bir de tadı normal tarhana tadından biraz farklı olacaktır domates katmadığınız için. Belki tatlı kırmızı biber miktarını birazcık artırabilirsiniz. Ve pişirirken içine sarımsak, soğan gibi tat verecek malzemeler ilave edilebilir bebeğinize yavan gelmemesi için. Başlangıçta biraz daha az malzemeyle denemenizi tavsiye ederim.
YanıtlaSilbu güzel tarifinizi kızıma gönderebilmek ve torunuma yapabilmek için müsaadenizle paylaşıyorum....teşekkürler
YanıtlaSilMerhaba Bebeklerde Tarhana Çorbasını sizlere Önerebilirim . Bunun için Naturpy Bebek Tarhanası tamamen doğal hiçbir katkı maddesi içermeyen teknik analiz raporları yapılmış tamamen yöresel bir lezzet ve vitamin deposu.
YanıtlaSilhttps://goo.gl/whFWbu Adresine tıklayarak online 6 kutu bebek tarhanası 49 TL ve ücretsiz kargo ile kapıda ödeme yada kredi kartı ile naturpy store direk üreticinin kurumsal web sitesinden satın alabilirsiniz.
[IMG]https://st3.myideasoft.com/idea/ca/53/myassets/products/346/tarhana-corbasi-tarifi.jpg?revision=1501190081[/IMG]
Naturpy Bebekler ve Çocuklar İçin Tarhana Çorbası İçeriğinde ;
Tam buğday Unu , Domates , Taze Kırmızı Bi-ber, Havuç,Yoğurt,Soğan,Sarımsak, Yeşil Mercimek, Kırmızı Mercimek , Ekşi Maya Bulunmaktadır.
Naturpy Sebze Çorbası Naturpy Sebze Çorbası İçeriğinde ;
Tam Buğday Unu, Brokoli, Kapya, Pırasa, Havuç, Enginar, Kereviz, Doğal Süzme Yoğurt, Soğan, Ekşi Maya Bulunmaktadır.
Hazırlama Şekli: Orta büyüklükteki bir cezveye 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 bardak( 200 ml) su konur. 20 gr ( silme 2 yemek kaşığı) Naturpy Sebze Çorbası ilave edilir ve istenilen kıvama gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Naturpy Sebze Çorbası hazır hale gelir. İsteğe bağlı yağsız olarak da yapılabilir. Yine isteğe bağlı 100 ml su ile 100 ml süt ve ya tamamı süt ile de pişirilebilir.
Saklama Koşulları: Serin ve ışık görmeyen ortamda muhafaza ediniz.
Hiç tuz koymadım ben bebeklere zararlı diye ama saklarken bozulurmu
YanıtlaSilTarifte tuz yer almıyor. Ben de 1 yaş altı için tuzun uygun olmadığını düşünüyorum. Zaten tarhanayı evde yapma nedenlerimden biri de buydu. Tarhanayı hiç nem kalmayacak şekilde güzelce kuruttuğunuz ve saklama koşullarına dikkat ettiğiniz müddetçe tuz eksikliğine bağlı bir bozulma olacağını zannetmiyorum.
SilMerhaba maya koyuyormuyuz bende bebeğime yapmak istiyorum mesela 1 havuç 1 kabak 1 soğan 1 diş sarımsak 1 biber olarak kullancam ve 6 aylık olduğu için nohut kullanamıycam olur mu?
YanıtlaSilÇok güzel ayrıntılı anlatımınız için teşekkür ederiz ellerinize sağlık
YanıtlaSilMaya koyuluyormu acaba
YanıtlaSilHayır maya koymadım. Havalar sıcak, bir kaç güne kendi kendine mayalanacaktır. Kendi mayasının oluşması çok daha sağlıklı.
YanıtlaSilMerhabalar ben de yapmaya karar verdim bu ölçülerle ne kadar tarhana çıktı acaba. Bir de kurutma işlemini balkonda yapmasak bir odada yapsak olur mu
YanıtlaSilMerhaba benim tarhanamin 3.gunu ve tadinda, kokusunda yogun bir ekşilik var. Kurutma isleminde gecermi yoksa biraz daha beklesin mi bilemedim. Ne yapmami onerirsiniz Elif hanim. Cevap verirseniz mutlu olurum
YanıtlaSilMerhabalar. Eğer içerisine çok ekşi yoğurt katmadıysanız veya direk güneş altında bekletmediyseniz, hamurunuzdaki mayalanma işlemi başladığı için oluşan doğal bir kokudur diye düşünüyorum. Çünkü 3 günde tarhanada bahsettiğiniz gibi yoğun bir ekşilik oluşmaz normal şartlarda. Yine de ben 3 gün sonunda kurutma aşamasına geçmiştim. Siz de kurutmaya geçin, eğer kuruduğunda da aynı durum devam ederse, kuru tarhananın ekşiliğini gidermek için birkaç yöntem var, belki onlardan size uygun olanları araştırıp uygulayabilirsiniz.
YanıtlaSilCok tesekkur ederim yardiminiz icin. Deneyecegim:)
SilHamurunuzda yeterli mayalanma olmuştur diye düşünüyorum. Kabardıysa göz göz olduysa ve dediğiniz gibi ekşi kokuyorsa mayalanmıştır. Bu nedenle kurutma aşamasına geçmenizde fayda var. Benim yaptığım tarhana 2. gün sonunda mayalanmaya başlamıştı. 1 gün daha bekleyip kurutmaya geçtim.
SilMayalanma fazlasiyla var. Kabinda tasacak duruma gelebiliyor. Hersey olmasi gerektigi gibi ekşiligi disinda :(. Onuda halledecegiz artik napalim:)
SilMerhaba yaşadığım yer sıcak 2 gün yeterli midir maya icin
YanıtlaSilEkşilik nasıl giderilir yöntemler var demişdiniz
YanıtlaSil