Evde Basit Ekmek Tarifi
Evde çok basit şekilde miss gibi harika bir ekmek yapmak ister misiniz? İşte size harika ve basit bir tarif. Üstelik püf noktalarını da anlatıyorum.
4 Kişilik Ev Ekmeği için,
Malzemeler
-5 su bardağı un
-2-2,5 su bardağı ılık su
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı instant maya
-2 adet kesme şeker
-1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
1. Ununuzu derin bir kaba alın, ortasını açın.
2. Unun ortasına mayayı, şekeri, tuzu koyun ve üzerine öncelikle 1,5 bardak su ilave edin. Suyu elinizle hafifçe karıştırırken zeytinyağını da ekleyin.
3. Hamurunuzu yoğurmaya başlayın. Elinize yapışan ancak çok fazla akışkan olmayan bir hamur elde etmeye çalışın. Kalan bir bardak suyun gereken kadarını yavaş yavaş ilave edin (hepsini kullanmak zorunda değilsiniz).
4. Tüm malzeme karışınca hamurunuzun üzerini örtün ve hamur mayalanana kadar (1-1,5 saat) ılık bir yerde tutun.
5. Hamurunuzu kontrol edin eğer mayalanmışsa açabilirsiniz. Hamurunuzu en az 5 dk kadar homojen ve elastik bir hal alana kadar yoğurun. Elinize yapışması normaldir.
6. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize hamurunuzu çok yaymadan tek bir noktadan bırakın. Hamur kendiliğinden yayılacaktır. Çok ince bir ekmek olmaması için, elinize bir miktar un alın tepsideki ekmeğinizin üstüne hafifçe serpin ve ellerinizle hamura şekil verin. Ekmeğe olabildiğince kabarık bir şekil vermeye çalışın, çünkü 2. mayalama ve pişme esnasında yayılacaktır.
7. Zeytinyağıyla yağladığınız keskin bir bıçakla, ekmeğinizin kabarıklığını bozmadan üzerine boylamasına bir kesik atın.
8. Önceden 70 dereceye ayarladığınız fırınınızda ekmeğinizi yarım saat kadar mayalamaya bırakın.
9. 20-25 dk sonra fırınınızın ısısını 200 dereceye ayarlayın ve ekmeğinizi kontrollü şekilde 35-45 dk kadar pişirin.
10. Ekmeğinizin üzeri hafiften kızardığında bir bıçak yardımıyla kek gibi kontrol edin. Bıçağa yapışma söz konusu değilse, fırının fişini çekip bir 5 dk içini çekmesini bekleyin ve ekmeğinizi fırından çıkarın.
11. Ekmeğinizi fırın teli üzerinde ılıyana kadar bekletin ve sonrasında servise hazırdır! Afiyet olsun.
Püf Noktaları
* Ekmek hamurunuzun kıvamı ne kek hamuru kadar cıvık ne de çok koyu olmamalı. Ele yapışan ancak az çok şekil verebileceğiniz koyulukta bir hamur oluşturun. Bunun için de suyu yavaş yavaş ve yeterince ilave edin.
* Ekmek hamurunuz gereğinden katı olursa piştikten sonra kolayca ufalanan bir ekmeğiniz olur. Hamurunuz gereğinden cıvık olursa veya ekmek hamuru yeterince mayalandırılmazsa, yaygın ve ince bir ekmeğiniz olur, pişme esnasında da yeterince verim alamazsınız.
* Hamurunuzu tepsiye koyarken çok fazla yaymayın ki yeterince kabarık bir ekmek elde edebilesiniz. Hamurunuza mümkün olduğunca kabarık bir şekil vermeye çalışın.
* Ekmeğinizin içinin hamur olmaması için fırından çıkarınca hemen kesmeyin, fırın teli üzerinde bekletip ılıyınca kesebilirsiniz.
enfes gorunuyor (:
YanıtlaSil