Bebeklerde tırnak batması sorununa ilaçsız bir çözüm olabilir mi?
Herkese merhaba,
Yukarıdaki fotoğrafla ilgili bazı okurlarımızdan sorular geliyor. İncelttiğimiz pamuğu tırnak dibine değil, tırnağın iltihaplanmış olan yan kısmına boylu boyunca yerleştirmeye çalışıyoruz. Bunu tekrar hatırlatmak isterim. Fotoğraf istediğim kadar net çıkmamış.
Yeni oluşturduğum bloğumun heyecanını yaşarken bir yandan da araştırmacı, detaylı ve azimli bir anne olarak bildiklerimi ve tecrübe edinmekte olduğum değerli bilgileri anneler ve anne adayları ile paylaşmanın sevinci içerisindeyim.
İlk yazımda sizlerle bebeğim 3 aylık iken karşılaştığım tırnak batması sorununu ve kendimce uygulayarak elde ettiğim iyi neticeyi paylaşmak istiyorum.
Bebeğimin ayak baş parmaklarının tırnak kenarlarında, daha doğduktan bir kaç gün sonra fark ettiğim hafif kızarıklar vardı. Evet, ama bunların tırnak batması olabileceğine hiç ihtimal vermemiştim. Ta ki bebeğim 3 aylıkken bir sabah o ufacık ayak parmağında tırnak kenarının oldukça kızarmış ve hafifçe iltihap toplamış halini görünceye kadar.
Küçücük bir bebekte tırnak batması nasıl olur diye şaşırmış olsam da interneti biraz karıştırınca bunun sık rastlanan bir sorun olduğunu anladım. Bebeklerde tırnak batmasının çeşitli sebepleri arasında bebeğin kilolu olması, dar çoraplar, tulumlar giydirilmesi yada tırnakların yanlış kesilmesi vb. yer alıyor. Sebep ne olursa olsun bu duruma bir çözüm bulmak gerekiyordu.
Ne yazıkki kendiliğinden yada sizin çabanızla düzelmeyen tırnak batmalarında genellikle antibiyotik tedavisi veriliyor. Küçücük bebeğimin antibiyotik kullanmasını hiç istemiyordum ancak mecbur kalsam da doktora gidecektim tabi ki. Çünkü uzun süre iyileşmeyip ağırlaşan tırnak batmalarında tırnağın belli bir bölümünün çıkarılması bile gerekebiliyormuş.
Ancak çok şükür ki bu sorunu ilaçsız atlattık ve aynı sorunu yaşayan pek çok anne olduğunu düşünerek kendimce bulduğum çözümü sizlerle de paylaşmak istedim. Aslında tırnak batması sorununu kendim de çok yaşadığımdan çözümü bulmakta fazla zorlanmadım. Ama tabi söz konusu bebek olunca çok daha dikkatli olmak gerekiyor.
Öncelikle, bebeğimizin batık oluşan parmağını bir şekilde sterilize ediyoruz. Bunu, ayağını uygun bir sabun ve ılık suyla yıkayarak gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra güvendiğimiz bir zeytinyağını benmari usuluyle 15-20 dk kadar temiz bir kapta ısıtıyoruz. Zeytinyağını yakmamak için ısıtırken benmari usulu tercih edilmelidir. Isınan zeytinyağımızı kendi halinde soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra içerisine bir diş kesilmemiş ve çizilmemiş sarmısak atıp bir saat kadar beklettim ben (yağa aynı zamanda mikrop kırıcı etki sağlamak için), ama bebeğimizin parmağını yakmaması için de sarmısağın özünün yağa çok fazla geçmesini önlemek gerekiyor. Bu yüzden kesilmemiş çizilmemiş bir diş olması ve yağ soğukken kısa süreli bekletilmesi bana göre daha doğru. Daha sonra içerisinden sarmısağı da alarak yağı bebeğimizin parmağına gün içinde bir kaç kez bir parça pamuk yardımıyla uyguluyoruz. Şimdi ise gelelim asıl önemli noktaya. Bebeğimizin parmağındaki rahatsızlık tırnağın hangi köşesinde ise, o köşenin bulunduğu tırnak kenarına -tırnak ile eti ayıracak şekilde- incecik bir pamuk yerleştiriyoruz. Benim bebeğim çok hareketli olduğu için ben bunu uyurken yapmayı tercih ettim. Uyurken yapıldığında aynı zamanda bebeğin yanlışlıkla canını yakma ihtimalimizi de azaltmış oluyoruz. Ben kopardığım minicik bir pamuk parçasını elimde ufalayıp incecik bir ip haline getirdim ve temiz olduğuna güvendiğim bir kürdanla hafif hafif bastırarak bebeğimin tırnak kenarına bu pamuğu yerleştirdim. Yalnız, pamuğun gerçekten ip gibi ince olması gerekiyor ki bunu gerçekleştirebilelim (belki birazcık daha kalın). Pamuğu tırnağın ilgili kenarına mümkün olduğunca boylu boyunca ve tırnağın batık olan uç kısmını da alacak şekilde yerleştirmek gerekiyor. Ancak tırnak dibine yakın kısmı fazla zorlamayın. Pamuğu etle tırnak arasına hafifçe bir blok olacak şekilde "çok fazla diplere ittirmeden" yerleştirmek yeterlidir. Tabiki bu işlemlerden önce ellerimizi güzelce yıkamamız gerektiğini hatırlatmama gerek yok diye düşünüyorum. Ayrıca bu işlemden önce bebeğimizin parmağına hazırlamış olduğumuz zeytinyağından da hafifçe sürersek pamuğu daha kolay yerleştirebiliriz. Bu işlemi bebeğinizin parmağına bir kaç gece üstüste uygularsanız sonunda iyileşme gösterecektir. Ben bu işlemden sonra pamuk hemen çıkmasın diye bebeğimin ayağına çorap giydiriyordum. Sabah çorabı çıkardığımda pamuğun da çıktığını görüyordum. Bu normal, sonuçta bebek gece de hareket ediyor. Siz de böyle bir durumla karşılaşırsanız canınızı sıkmayın. Başta pamuğu güzelce yerleştirirseniz hemen çıkmayacaktır. Pamuk bebeğin ayağında her gün bikaç saat kalsa bile fayda sağlayacağınıza inanıyorum.
Bunun yanında hatırlatmak istediğim bazı önemli noktalar bulunuyor. Benim bebeğimin tırnağındaki rahatsızlık çok ileri boyutta değildi eğer öyle olsa vakit kaybetmeden doktora giderdim. Bu yüzden bu yöntemin bir doktor tedavisi olmadığını ve rahatsızlık ciddi ise mutlaka bir doktora başvurmanız gerektiğini hatırlatmak isterim. İkincisi bu yöntemi uygulayacaksanız el becerinize ve dikkatinize güveniyor olmalısınız çünkü bebeğiniz uykuda bile olsa bazı refleksler gösterebilir. Bu durumda istemeden canını yakabilirsiniz. Bu yüzden dikkatiniz maksimum seviyede olmalı ve kürdanı kesinlikle çok hafif şekilde bastırmalı ve bebeğin etine yada tırnağına zarar vermediğinizden emin olmalısınız.
Ben bu soruna kendimce bu şekilde bir çözüm buldum ve bir fikir olarak paylaşmak istedim. Uygulayıp uygulamamamak sizlerin tercihi ve kararı. Tabiki kimsenin durumu bir diğeri ile aynı değildir. Bu nedenle internet vb. yerlerden okuduğumuz bu tarz genel yöntemleri uygulamadan önce kendi durumumuzu göz önüne almalı ve ona göre hareket etmeliyiz.
Elbette ki bahsi geçen bu sorunun tekrarlamaması için bebeklerimizin ayak tırnaklarını doğru şekilde kesmek ve sıkça kontrol etmek biz annelere düşüyor.
Yukarıdaki fotoğrafla ilgili bazı okurlarımızdan sorular geliyor. İncelttiğimiz pamuğu tırnak dibine değil, tırnağın iltihaplanmış olan yan kısmına boylu boyunca yerleştirmeye çalışıyoruz. Bunu tekrar hatırlatmak isterim. Fotoğraf istediğim kadar net çıkmamış.
çok güzel bir paylaşım olmuş. yüreğinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu :)
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
Silcok guzel olmus cok tesekkurler.
YanıtlaSilBen teşekkür ederim, sağolun :)
YanıtlaSilBenim bebeğimde de var. Bunu deneyeceğim, teşekkürler.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBenim bebeğimin de ayağında var şu an için sadece kızarıklık, internette araştırma yaparken yazınızı okudum hemen deneyeceğim, teşekkürler
YanıtlaSilBenim bebeğimin de ayağında var şu an için sadece kızarıklık, internette araştırma yaparken yazınızı okudum hemen deneyeceğim, teşekkürler
YanıtlaSilMemnun oldum, umarım siz de fayda görürsünüz. Geçmiş olsun.
YanıtlaSilAynı aotunu şuan bende yaşıyorum oğlum henüz 4aylık ne yapacahımıda bilemiyorum bu uygulamış olfuğunuz tedavi ve payşaşıp bizi aydınlattıgınız için teşekkür ederim
YanıtlaSilBen teşekkür ederim. İnşallah siz de fayda sağlarsınız. Çok geçmiş olsun.
YanıtlaSilbenım bebegım 4 yasına girdi ve el bas parmagı kabarmıs şiş ve kıpkırmızı yırnagın kenarında yan kısmında buda bi tırnak batması mıdır iltihap varmı bılmıyorum ama asırı şişmiş ve gstermıyor uyurken bile zor bakıyrum dokununca uyanıyor yardımcı olurmusunuz ne yapmam gerekıyor sabun ve sekeri birleştırıp surmemı syledıler ve yaptım gecermı bılmıyorum kucuk bişeyede benzemıyor elını skıstırmıs yada bi bocek sokmus olabilir dıye dusunuyrym yardımcı olurmusunuz ne yapsam gecer hastaneye mı gtrsem hıc dokunmadan ?
YanıtlaSilTeşekkürler
YanıtlaSilMarketten alinan zeytin yagiyla olurmu acaba?
YanıtlaSilMarketten alinan zeytin yagiyla olurmu acaba?
YanıtlaSilSarımsağı kabuklumu koyalim acaba kesilmemis yazıyo kabugu elimizle mi soymaliyiz?
YanıtlaSilYazı için teşekkür ederim. Ben de kantaronu deneyeceğim. Bir de batan köşeyi yumuşayınca hafifçe kesebilirsek çözüm olur mu acaba
YanıtlaSilBugün 25 aylik oğlumu dr a götürdüm ve tirnak batmasi dedi. 10 gun kullanimlik bir krem verdi sonunda iyilesmemisse tirnagi çekeriz dedi ki bu beni cok korkutuyor. Bu akşam tum yazdiklarinizi harfiyen yerine getirdim inşallah cekmeye gerek kalmadan iyilesir. Cok teşekkür ediyorum bilginizi paylaştığınız icin. Sevgiler..
YanıtlaSilÇok güzel bir yazı olmuş teşekkürler.
YanıtlaSilYazdığınız yazı için teşekkür ederim benim kızımında tırnağı kırıldığı için batmış bu yazdıklarınızı yarın uygulayacağım tekrar teşekkür ederim
YanıtlaSilverdiginiz bilgi icin cok tesekkurler allah razi olsun
YanıtlaSilBenim bebegimde 5 aylik aylik elinde ve ayaginda aya bi deneyim bakalim zaten bu salginda hastaneye mi gidilir cok cok teseler paylasiminiz icin
YanıtlaSil