Ev Yapımı Gerçek Dondurma Tarifi
Geçenlerde durup dururken aklıma geldi, sanki tadını hissettim, kokusunu duydum, annemin biz küçükken evde kendi hazırladığı mis gibi dondurmanın. Damla sakızı, salep, süt. Evet yapacağım dedim. Neden olmasın? İlk denemem başarılı oldu. Ve hemen sizinle paylaşmak istedim. Maraş dondurması falan solda sıfır kalır bence. En gerçek katkısız doğal dondurma budur.
Malzemeler
- 2 litre süt (Ben 1,5 lt inek, yarım litre keçi sütü kullandım. Bu işi bilenler en iyi keçi sütüyle olacağını söylüyorlar ama inek sütü de oluyor. Sadece sütünüz uht süt olmamalı, mümkün olduğunca doğal bir süt tercih edin),
- 1,5 tatlı kaşığı doğal toz salep (katkısız olmalı. Ben Arifoğlu'ndan aldım ama aktarlarda da bulunuyormuş).
- 1 su bardağı şeker ( bu ölçü bize iyi geldi ama siz genel olarak çok şekerli sevenlerdenseniz 1,5 bardak ekleyin.)
- 1 su bardağı şeker ( bu ölçü bize iyi geldi ama siz genel olarak çok şekerli sevenlerdenseniz 1,5 bardak ekleyin.)
- 2 adet damla sakızı (paket değil tane olarak 2 adet. Benim dondurmadaki en sevdiğim tat damla sakızından geliyor. O yüzden bence mutlaka kullanın. Ayrıca dondurmanın tel tel uzamasını sağlıyor).
- 1 paket vanilya
Öncelikle sütten yarım bardak ayırıp kalan kısmını tenceremize alıyoruz ve kaynatıyoruz. Kaynayınca altını kısıp damla sakızlarını ve şekeri içine ekliyoruz. Şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. Ayrıca ayırdığımız sütle kalan katı malzemeleri bir kapta çırpıp homojen olmasını sağlıyoruz. Salep iyice süte karışmalı. Ve bu karışımı kaynatan sütümüze yavaş yavaş karıştırarak ekliyoruz. Daha sonra ara ara karıştırarak sütümüzü 15-20 dk kısık ateşte kaynatmaya devam ediyoruz. Bu sürenin sonunda süt hafiften kıvam almış olacaktır. Ben altını kapatınca yayvan ve biraz derin bir borcama döktüm sütü hemen. Daha hızlı soğusun diye. Ve 10 dk da bir karıştırarak soğuttum. Buzluğa koydum. Buzluğa koyduktan bir saat sonra henüz hiç donmamıştı ancak bir kaç kez karıştırdım. 1,5 saat sonra kenarlarından donmaya başlamıştı. Gene karıştırıp homojen hale getirdim ve geri koydum. Sonrasında 2 saat 3 saat arayla 2-3 kez daha karıştırdım. Tabi son karıştırmamda oldukça donmuş nerdeyse buza dönmüştü. İşte bu aşama önemli ve zor kısmı da bu. Burada oldukça güç harcamak gerekiyor. Önce buzları kaşıkla parçalayıp sonra adeta mayalı bir hamur gibi bir hal alana yani homojen olana kadar iyice karıştırmalısınız. İçindeki damla sakızı sayesinde tel tel uzadığını göreceksiniz. Bu aşamadan sonra borcamın üzerine bir kapak örttüm ve tekrar buzluğa koydum. İşte artık dondurmam hazırdı!
Not: Ne kadar iyi karıştırsanız da dolaptan her çıkardığınızda buzlanma söz konusu olacaktır. Buna engel olamazsınız. Ancak öncesinde iyi karıştırdığınızda dondurmanın tadı ve kalitesi artacaktır. Yapmanız gereken dondurmayı yemeden 15-20 dk önce çıkarmak ve dışarda yiyeceğiniz kadarını biraz dinlendirip sonra birkaç kez karıştırmanız. Görselde dondurmayı son kez karıştırdıktan sonraki halini paylaşıyorum. Unutmayın bu dondurmayı yapmadan gerçek dondurma yedim diyemezsiniz ;))
Not.2: Artık sık yapmaktan kaynaklı karıştırma işinden sıkıldığım için, donma aşamasında çok fazla karıştırmayıp, yemeden bi yarım saat önce yiyeceğimiz kadarını başka bir kaba alıp dışarda bekletiyor ve hafif erimeye başlayınca macun kıvamına gelene kadar karıştırıyorum. Çok da bir fark olmuyor. Siz de böyle yapabilirsiniz. Hem daha pratik hem de daha az yorucu oluyor :)
Not.2: Artık sık yapmaktan kaynaklı karıştırma işinden sıkıldığım için, donma aşamasında çok fazla karıştırmayıp, yemeden bi yarım saat önce yiyeceğimiz kadarını başka bir kaba alıp dışarda bekletiyor ve hafif erimeye başlayınca macun kıvamına gelene kadar karıştırıyorum. Çok da bir fark olmuyor. Siz de böyle yapabilirsiniz. Hem daha pratik hem de daha az yorucu oluyor :)
Yorumlar
Yorum Gönder